Нашите противовъзпалителни съюзници, дадени ни от природата

Какво е общото между заболявания като рак, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания? На пръв поглед нищо, освен по-отблизо, всички са се развили и продължават да прогресират от един или повече възпалителни процеси.

Ясно е, че от една страна случайното възпаление представлява нормална или дори полезна реакция на тялото ни, което благодарение на него се защитава от действията на различни патогени. Възпалението изолира увредената област и привлича белите кръвни клетки, за да елиминира бактериите и микробите. Възпалителният процес също е полезен за забавяне на разпространението на токсини, например при отровни ухапвания. Недостатъкът на възпалението обаче е, че то може да бъде сериозен проблем, когато излезе извън контрол или/и стане хронично.

За да се предотврати подобна трансформация, има няколко храни, подправки и добавки, които не само прекъсват но и лекуват всеки възпалителен процес в тялото.

На първо място от съществена важност е храната: за да се сведат до минимум рисковете от възпаление, трябва да се изключат рафинираното растително олио, както и всички преработени и ултра-преработени храни и в частност тези, които съдържат съставки като соя, глюкозен сироп-фруктоза, трансмазнини, химически добавки. Това води до премахване от диетата на продукти като бял хляб, бяла захар, меса, преварени бъркани яйца, царевица и др.

Приоритетът трябва да се даде на класиките в жанра като пресните плодове и зеленчуци, особено на зелето, манголда, магданоза, копъра, които са особено богати на антиоксиданти, флавоноиди, витамин С и др. Освен това тези растения са силно алкални, което е част от безбройните им ползи за здравето. Най-доброто решение е винаги да избираме пресните плодове и зеленчуци от био производство, отгледани локално и такива, които са характерни за съответния сезон. Хубаво е те да се консумират или сготвени на пара или в мултикукър.

Особено полезни за здравето, зеленолистните растения могат лесно да се консумират в смути, комбинирани или не с плодове (ябълка, банан, круша, ягоди, кайсии, праскови и др.) и някои маслодайни семена (бадеми, лешници и др.). Този вид зелено смути е не само богато на хранителни вещества, но и утолява чувството на глад, има висока хранителна стойност за нашето тяло при много ниски калории.

Въпреки това трябва да се има предвид, че в случай на възпаление трябва да се избягват някои храни и по-специално тези, които съдържат лецитин като боба и бобовите растения, доматите, зърнените култури, патладжаните, картофите, чушките, лютиви чушлета и т.н. Някои от тези храни ако са накиснати във вода преди да бъдат сготвени или приготвени в тенджера под налягане (мултикукър), могат да станат по-усвоими и следователно да се консумират безпроблемно в малки количества.

Другият растителен компонент, за който трябва да се внимава при наличие на възпалителен процес, е оксалатът, който се намира в сладките картофи, картофите, бадемите, някои семена, черния шоколад, цвеклото, боба и др.

От друга страна, суровите червени плодове (особено боровинките) са сред най-добрите естествени съюзници срещу възпаленията, просто защото те са богати на антиоксиданти и бедни на фруктоза.
Вижте антиоксидантната бомба на НСП, комплексът "Грипайн с протектори".

Често пренебрегваните гъби като шийтаке, съдържат ерготионеин, който спира клетъчното окисление. Сред съставките пък на другата азиатска гъба, рейши (ганодерма) се намира ганодерова киселина, терпен, който инициира апоптоза (програмирана клетъчна смърт на увредени клетки), като по този начин укрепва имунитета и предотвратява възможни бъдещи възпаления. Гъбите също така съдържат значителен брой хранителни вещества, които липсват на повечето хора и които трудно могат да бъдат набавени в ежедневието единствено и само чрез храната.

Вижте комплекса "Имунна формула" на NSP, съдържащ гъби рейши и шийтаке.

Сред другите противовъзпалителни нащи приятели са омега-3 мастни киселини от морски произход, витамин D, цинк, куркума и чесън, всички те имат способността да намаляват определени биомаркери, индикиращи развиващи се възпалителни процеси в тялото. В допълнение, те осигуряват значителна защита срещу оксидативния стрес на клетките.

Всички тези продукти можете да намерите в каталога на компания Нейчър‘с Съншайн, като  особеността им е, всички наши хранителни добавки не съдържат химически съставки и са произведени от първокласни суровини, които осигуряват максимална бионаличност на техните естествени компоненти.