Мангустин за кожата: механизми против стареене

mangustin predpazva ot stareene na kojata i tialoto

Докато учените изолират различни биоактивни съединения от мангустина в опит да идентифицират тези, които са най-полезни за здравето и красотата, неотдавнашно проучване в Индонезия установи, че екстрактът от кожата на мангустин превъзхожда ползите на лабораторно отделни съединения и то в много отношения.

Това показва, че действието на екстракта от мангустин може да е резултат от активността на многобройни химични съединения, съдържащи се в него, или че в този плод действа някакво все още неоткрито вещество. Досега учените са изолирали няколко десетки специфични полифеноли от мангустина, наречени ксантони.

Авторите на това научно проучване сравняват in vitro различните ползи между най-изследваните ксантони и екстракт от мангостанова кожа. По този начин те оцениха лабораторно механизмите, свързани с ефектът против стареене, който този плод оказва на организма. Резултатът от сравнението недвусмислено показа, че екстрактът от кожата на мангустин е най-силният сред всичките тествани вещества тъй като:

- неутрализира супероксидните радикали (свободни радикали, получени от кислород)
- инхибира еластазата (катализатор за хидролизата на еластин, който заедно с колагена определя механичните свойства на кожата)
- спира колагеназата (отговорна за свързаното с възрастта разграждане на колагеновите влакна в кожата)
- при високи концентрации, блокира хиалуронидазата (естествен ензим, разтварящ хиалуроновата киселина, която е молекулата против стареене).

Също така е установено, че един от ксантоните, наречен гама-мангустин, е инхибитор на тирозиназа. Тирозиназата е ензим, който произвежда пигмента, наречен "меланин", и следователно играе важна роля за равномерната пигментация на кожата. Когато пигментацията е нарушена, се наблюдават старчески петна, пигментни петна, кафяви петна и др. Изследователите предполагат, че инхибирането на този ензим може да е свързано с избелването на тена на кожата, но тази идея се нуждае от допълнително проучване.

Еластазата и колагеназата са ензими, които разграждат еластичните влакна и колагена – потискането на тяхната активност може да забави промените в кожата, свързани със стареенето (напр. бръчки, прекомерно увисване). Също така, елиминирането на свободните радикали е сигурен ефект против стареенето – едно от неблагоприятните последствия от излишъка им е например активирането на еластазата, която също може да бъде блокирана от съставките на ценния мангустин. Всички тези механизми могат да се използват за предотвратяване увреждането на кожата на тъканно ниво и може да са причината за наблюдаваните невероятни клинични ползи от консумацията на мангустин върху процеса на стареене. Плод, наречен още „краля на плодовете“.

Ако се интересувате от този плод, в Нейчър'с Съншайн, ние ви предлагаме невероятно вкусната напитка, съдържаща основно мангустин "Замброза".