Хлорофилът: зеленото чудо от природата

Съвременните научни изследвания показват многобройни и разнообразни ползи за здравето от приема на диета с високо съдържание на хлорофил. Последният е отличен източник на витамини А, С, Е и К, като същевременно е богат на много антиоксиданти и минерали като магнезий, желязо, калций и калий. Освен че е толкова полезен за здравето, хлорофилът увеличава притока на кислород в организма, помага за елиминирането на токсините, предотвратява усвояването на вредни химикали, увеличава капацитета на белите дробове, успокоява протичащите възпалителни процеси и др.

Хлорофилът в растенията е мастноразтворим и се абсорбира директно в кръвта чрез лимфната система. С други думи, когато „растителната кръв“ се приема от хората, тя се превръща в човешка кръв, която пренася хранителни вещества до всяка клетка в тялото.

Това зелено вещество всъщност помага на работата на хемоглобина, който е толкова важен за човешката кръв, че тя се съставя около 75% от него. Следователно хлорофилът помага за попълване на червените кръвни клетки, повишаване на тяхното качество и количество. Интересно е също да се спомене, че молекулата на хлорофила също е забележително подобна на тази на човешката плазма.

Хлорофилът, присъстващ в растенията, укрепва клетките, детоксикира черния дроб, като повишава нивото на неговите ензими, подобрява кръвообращението и неутрализира химическите замърсяващи елементи. Въпреки това, той не успява да оцелее достатъчно дълго в храносмилателния тракт, за да бъде пълноценно усвоен, поради което допълнителният прием на хлорофил, особено в течна форма, може да се окаже много добра идея.

Основната съставка на хлорофила, хлорофилинът е специално изследван като индивидуално съединение относно неговите антимутагенни и противоракови свойства. Резултатът е, че хлорофилът и съдържащият се в него хлорофилин са в състояние ефективно да намалят мутагенната активност на редица хранителни и канцерогенни съединения в околната среда тъй като те са способни да предизвикат апоптоза (клетъчна смърт) и да инхибират пролиферацията на раковите клетки.

Друго едно сравнително проучване показва, че хлорофилът е по-ефективен антимутаген дори от ретинола (витамин А).

Освен това различни лабораторни изследвания ин витро доказват, че хлорофилът спира разпространението на стафилококус ауреус и листерия моноцитогенес, бактерии, които причиняват хранително натравяне.

От друга страна, резултатите от скорошни експерименти отбелязват, че предвид многобройните предимства на хлорофила, точно съдържанието на хлорофил в някои билки може да обясни ролята, която той играе при определянето на техните лечебни свойства.

Ето някои от известните досега ползи от приема на хлорофил:

1. Увеличава доставения на клетките кислород
2. Тонизира тялото като повишава енергията
3. Стимулира производството на кръвт в организма
4. Действа като мощен антиоксидант, богат на хранителни вещества
5. Увеличава производството на клетъчна енергия
6. Предпазва черния дроб естествено и подобрява неговата детоксикация
7. Насърчава пречистването и общия детокс на организма
8. Укрепва имунната система
9. Има противовъзпалителен ефект и се бори с оксидативния стрес
10. Предотвратява появата на хронични заболявания
11. Помага за красива кожа и лекува различни кожни заболявания
12. Подмладява цялото тяло и удължава младостта
13. Може също така да улесни свалянето на излишни килограми
14. Има антимутагенни и противоракови свойства
15. Алкализира цялостно организма и др.

Най-продавания продукт на НСП за всички времена: Течния хлорофил

Безспорен бест-селър, течният хлорофил на НСП е водоразтворим екстракт, получен от хлорофилина (натриево-медна сол на хлорофила) на люцерната*, и представлява концентриран източник на хлорофил от тип A и Б. Той е много полезен и ефективен, като в същото време не е токсичен и няма никакви странични ефекти дори при предозиране.

Съответно като безопасен продукт се препоръчва както за деца, така и за бременни и кърмещи жени (стимулира лактацията и прави млякото по-хранително).

Течният хлорофил също така е подходящ за всички хора, които не се излагат на слънце, като офис служители или всеки, който работи при липса на дневна светлина. Задължителен БАД за поддържане здравето на цялото семейство през зимния сезон.

Хлорофилът притежава много широк спектър от приложения: от орална консумация до интимно гинекологично подмиване, както и за промивка на носа, за лекуване на инфекции или като капки за очи.

Всяка доза от Течния хлорофил на НСП осигурява 90 мг меден натриев хлорофилин в пречистена вода. Течният хлорофил е естествено ароматизиран с органично масло от мента и има много приятен вкус, който децата обожават. Може да се пие както концентриран така и разреден във вода или прясно изцеден плодов сок.

* Според учените люцерната е едно от растенията, най-богати на различни хранителни вещества: бета-каротин, витамини С, Е и К, но също и различни минерали и микроелементи. Това може би се дължи на факта, че за разлика от другите растения, корените на люцерната навлизат в почвата в дълбочина от 18 до 30 м и успяват да извлекат огромно количество полезни вещества.

Информационен фиш

Течен хлорофил

Тип на продукта: Хранителен

Свойства: Алкализиращ, Против гадене, Антикоагулант (разредител на кръвта), Антимутаген, Кръворегенериращ, Карминативен (остраняващ газове, подуване, колики и стомашен дискомфорт), Дезодорант

Действа на: кръвоносна система, храносмилателна система, хипоталамус, тънко черво, дебело черво, черен дроб, слюнчена жлеза, червени кръвни клетки, далак

Помага при: анемия, кървене (вътрешно), производство на кръвни клетки, телесна миризма, кърма (увеличава и/или обогатява), бунион, рак (естествена терапия), холестерол (нисък), херпес, дебело черво (общи средства за лечение), обрив от пелени, дискове (изпъкнали или вдлъбнати гръбначни дискове), емфизем, енергия (липса), умора, миризма на краката, увреждане от свободни радикали, халитоза (лош дъх), сърдечно трептене или сърцебиене, хемохроматоза, имунен дефицит, раждане (улеснява), липса на кислород, домашни любимци (добавки за), отравяне (общо), следродилно изтощение, бременност (билки и добавки за), болест на Рейно, розацея, задух, сърповидно-клетъчна анемия, токсемия, ваксини (детоксикация от), отпадналост (обща)

Употреба: Хлорофилът е молекулата, която прави листата зелени и улавя енергията от слънцето при процеса на фотосинтезата. Хлорофилът има афинитет към кръвта: той предотвратява аглутинацията на червените кръвни клетки и увеличава капацитета на кръвта да пренася кислород. Изглежда също така, че при редовен прием, той спомага за бързо регенериране на кръвта. Хлорофилът, както се намира в растенията, е мастноразтворимо вещество (помислете за петна от трева по дрехите), с магнезиева молекула в центъра.

От друга страна, Течният хлорофил на НСП е водноразтворим хлорофил, в който магнезият е заменен с мед и натрий. Поради тази причина течният хлорофил се оказва добър източник на мед, но не и на магнезий.

Някои хора погрешно обясняват, че хлорофилът се превръща директно в хемоглобин в кръвта, защото молекулите са почти еднакви, с изключение на това, че хлорофилът съдържа магнезий, а хемоглобинът съдържа желязо. Ако погледнете който и да е учебник по химия, показващ химическата структура на тези две вещества, ще разберете, че това е не е така тъй като двете молекули са много различни.

Освен това други хора погрешно твърдят, че течният хлорофил е източник на желязо и на други микроелементи. Наистина, Нейчър‘с Съншайн извлича своя хлорофил от люцерната, растение, богато на желязо и микроелементи. Въпреки това, хлорофилът не е сок от люцерна - част желязото и някои микроелементи са отстранени по време на процеса на изолиране на хлорофила. Това не оборва факта, че хлорофилът подобрява усвояването на кислорода в кръвта, което го прави особено полезен за тонус и енергия на организма, кръвни заболявания и много други.

Дозировка: Приемайте от 1 до 3 супени лъжици от веднъж до три пъти на ден за профилактика и лечение на повечето от заболяванията, споменати по-горе. Може да се комбинира и с витамин С, за да се улесни раждането при бременните жени или в случай на силна умора. Друга важна употреба е намаляването на телесната миризма по време на детоксикация. Някои хора пият директно концентриран хлорофил за да ускорят производството на кръв след тежък кръвоизлив. Течният хлорофил също помага за отделянето на газове, тъй като съдържа масло от мента, което го прави добро средство срещу подуване на корема и лошо храносмилане.

Предупреждения: Нетоксичен дори в големи количества. Течният хлорофил обаче съдържа мед, който ако бъде приеман в излишък, може да понижи нивата на цинк в тялото. Течният хлорофил може да действа леко слабително на някои хора.

Състав: пречистена вода, глицерин (растителен), натриев меден хлорофилин, масло от надземните части на органична мента (Mentha spicata).

Хранителна информация: Количеството на активното съединение на хлорофила (хлорофилин) е 15 мг в доза от 5 мл. т.е. еквивалент на 300 мг (0,3 г) хлорофилин за 100 грама течен хлорофил.

Кашер | Без глутен | Подходящ за вегетарианци | Подходящ за вегани