Кажи ми откъде започва да побелява косата ти, за да ти кажа кой орган не работи добре

pobeliavane na kosata beli kosi zdrave organi

Всъщност къде започвате да имате сиви или бели коси е показател за здравословното състояние на някои органи. За да научите повече какво тялото се опитва да ви каже, когато видите бели коси и как да възстановите естествената им пигментация и да ги сведете до минимум, разговаряхме на тази тема с д-р по китайска медицина, Дауей Гуо.

„Знаем, че здравето на вътрешните органи на човека също се отразява в неговия външен вид“, казва д-р Гуо. „Например, ако човек започне да побелява от върха на главата, близо до челото, това значи, че далакът или стомахът му не работят пълноценно.“

„Ако побеляването започне от слепоочията, то това в китайската медицина наричаме излишен огън на черния дроб, твърде много чи (енергия) и кръв. Ако сивата коса се появи от тила, има голяма вероятност този човек да има проблеми с бъбреците.“

Побеляла коса в предната част на главата

„Вчера, когато бях в моя кабинет, един пациент се оплака, че напоследък страдал от множество стомашно-чревни проблеми, включително метеоризъм и стомашен рефлукс. Докато разговаряхме, видях, че косата му е започнала да побелява в предната част на главата му. Казах му, че тази бяла коса, която има е знак за неговите стомашно-чревни проблеми.“

Пациентът му отвърнал, че често скубел посивелите косми, а д-р Гуо му отвърнал, че допуска две големи грешки.

„Първата е, че не трябва да се скубе косата тъй като това ще нарани околните космени фоликули, което пък само ще увеличи косопада, а втората е, че ако не предприеме мерки за здравето на далака и стомаха, бяла му коса няма да изчезне, а само ще започне да се увеличава“, добави той.

„Предлагам на пациентите, които имат побеляла коса в предната част на главата, да променят техния хранителен режим. Става дума за ядене на правилните порции в точното време на деня, за точното количество и пиене на вода в точното време, за редовен приема на растителни храни“, допълва д-р Гуо. На повечето от тези пациенти той препоръчва три отделни хранения. „Предлагам им да ядат, докато почувстват ситост на около 70%. По този начин се оставя място за почивка на стомаха. »

„Освен това трябва да се консумират храни, които лесно ферментират. Ако ядете ориз като основно ястие, придружете го с малко чой и месо като така ще се намали подуването и киселинния рефлукс в стомаха“, предложи той.

Побеляване от слепоочията и здравето на черния дроб

„Забелязали ли сте, че хората, които работят във финансовата сфера или на друга силно стресираща работа, обикновено започват да побеляват от слепоочията? Казваме, че тези, които прекаляват с мозъчната дейност, често страдат или от „прегрял черен дроб“ или от безсъние като така те са склонни да получат първите си бели коси по слепоочията. »

На тези пациенти д-р Гуо първо предписва лечение за отпушване на чернодробните меридиани или енергийните канали, след което той им препоръчва да започнат да си лягат по-рано и да намалят стреса като облекчат натовареното си работното ежедневие. По този начин белите им коси ще спрат да се разпространяват и даже бавно ще започнат да намаляват.

„Пожарът в черния дроб“ е причинен от прекомерен стрес и емоции

„Емоциите и стресът, за които често говорим, принадлежат към елемента „дърво“ от петте елемента в нашата традиционна китайска медицина“, казва лекарят. „Ние го наричаме „чернодробно дърво“ и често казваме, че „дървото на черния дроб“ премахва „земята на далака“ тоест един свръх активен черен дроб ще доведе до отрицателно въздействие върху здравето на органи като далака, червата и стомаха. »

„Когато сте изнервени, бързате или сте в лошо настроение, вие сте склонни да ядете твърде бързо. Или, понякога не ви се яде и така вашият апетит намалява. Заради това стомахът и червата абсорбират много по-малко хранителни вещества от това, от което реално се нуждаят.“

„Стомахът и далакът са източник на Чи (енергия) и генерират нова кръв. Лишени от необходимите им хранителни вещества, енергията и кръвоснабдяването на организма се влошават. Ако черният дроб съхранява кръвта, а косата се поддържа от остатъчната кръв в организма, при неправилно хранене не остава такава кръз за подхранване на косата.“

Д-р Гуо каза, че е виждал това явление и при пациенти, които са претърпели чернодробна трансплантация. След операцията, по време на възстановителния период, косата им побелява по слепоочията.

Добрият бъбрек си личи от косата

Може би най-пряката връзка между вътрешен орган и бялата коса е тази с бъбреците, дотолкова, че традиционната китайска медицина има поговорка, която гласи „добрият бъбрек си личи от косата“.

„Понякога виждате възрастен човек, с плътна, красива коса. Това означава, че той има здрави бъбреци. Когато задната част на главата е осеяна с бяла коса, обикновено това сочи проблеми с бъбреците и уголемен пикочен мехур. Тук промяната в хранителния режим също може да помогне за справяне с този проблем, ако се повиши ежедневната консумация на така наречените „черни храни“ като черен ориз, черен сусам и дори някои билкови лекарства като „he shou wu“. »

Фалопията (Fallopia multiflora) или he shou wu на китайски, означава „чернокосият г-н Хе” е цъфтяща лоза, която е част от семейството на елдата. В търговията се продават шампоани с тази билка.

„Здравето на бъбреците може да се види и в енергийното ниво на човека“, добавя д-р Гуо. „Така че, ако някой ви предупреди, че имате бели коси, които не можете да видите на тила, обърнете сериозно внимание на вашия уринарен тракт. »

Знаете ли, че сивата коса може да възстанови първоначалната си пигментация. Достатъчно е да внесете във вашето тяло някои промени, които ще донесат полза не само за визуалния аспект на косите ви, а на целия организъм! Свържете се с нас за повече информация по този въпрос.